Gå kurser med din hund

För en nybliven hundägare är det både lärorikt, viktigt och framför allt roligt att delta i olika kurser. Att få hjälp är ovärderligt eftersom du på så sätt får de rätta kunskaperna för att kunna bygga upp en stabil och kärleksfull relation med din hund. Speciellt oerfarna hundägare bör ta chansen, för med hjälp från början mår både din valp och du bättre och med rätt kunskap har ni större chans att etablera ett starkt band mellan er. Det är alltså inte bara om du har för avsikt att tävla som du och din hund har nytta av att delta i kurser, det är tvärtom att rekommendera för alla hundägare.

Börja med en valpkurs och en grundlydnadskurs och därefter kan du själv känna efter om det räcker så eller om du och din hund vill fortsätta upptäcka det enorma kursutbudet som finns. Vad sägs om agility, spår, koppelträning, apport, eller varför inte kantarellsök? Svenska brukshundsklubben erbjuder kontrollerade kurser i grundlydnad för alla raser och över hela landet, även svenska kennelklubbens olika lokalklubbar erbjuder hundkurser för både nybörjare och erfarna hundägare. Ta också en titt på vilka grundkurser som erbjuds för just din ras, för en kurs med fokus på just din hunds styrkor och svagheter är såklart att föredra. Men för de allra flesta går en vanlig grundkurs alldeles utmärkt.

Privata kurser kan vara ett alternativ

Förutom svenska kennelklubben och svenska brukshundsklubben finns det självklart ett stort utbud av privata kurser. Dessa kan såklart vara alldeles utmärkta, men tänk på att titlar som hundcoach och hundterapeut inte är skyddade och att det är ditt ansvar att kolla upp vilken form av utbildning och hur mycket erfarenhet som instruktören har. Var grundlig i din utredning och fråga efter exakta inlärningsmetoder och gärna också efter referenser. Oavsett vad du sedan väljer för aktör och kurs så kommer du snabbt att märka att med lite handledning förbättras snabbt relationen mellan dig och din hund. Därför är en kurs en fantastisk tillgång och nästan alltid att rekommendera!

Kurser för hund finns på svenska kennelklubben och svenska brukshundsklubben