Labrador

Labrador är en hundras som årligen hamnar i topp som den mest populära hundrasen. Labrador retriever är en mycket omtyckt ras tack vare sin mångsidighet och för att den är en perfekt familjehund. Rasens ursprung kommer troligtvis från Kanada och användes då av fiskare för att simma iland med förtöjningsrep till båtar. Än idag älskar labradoren vatten och att bära saker i munnen. Några engelsmän som i början av 1800-talet besökte Kanada fascinerades av rasen och tog med några exemplar hem till England. Där korsades labradoren med andra retrieverraser och blev mycket uppskattad som apportör vid småviltsjakt och en är också en utmärkt fågelhund. Därför brukar man säga att rasen föddes i England.

En labrador ska enligt rasstandarden vara glad och social när den möter både nya hundar och nya människor. Det är en vänlig och trevlig hund som gillar att jobba, men som gärna myser i soffan med matte eller husse på kvällen. Rasen behöver ganska mycket motion, men det är framförallt viktigt att den får mental träning och meningsfulla uppgifter. Får rasen bära på saker brukar de flesta individer bli överlyckliga. Lämpliga aktiviteter för labradoren är exempelvis apportering både på jakt och dummies, personsök, viltspår eller lydnadsträning. Den kan även bli en bra svampsökarhund för den husse eller matte som tycker om att gå i skogen.

Labrador får förekomma i olika färgvarianter

Labrador är en stark och kompakt byggd hundras. Pälsen ska enligt rasstandarden vara tät och kort, samt ha vattenavvisande underpäls. De tre godkända färgerna är svart, brun och gul, där den sistnämnda får förekomma från ljus gräddfärg till orangeröd. Även en vit fläck på bröstet är godkänd. Om du vill skaffa en labradorhund till familjen är det viktigt att välja uppfödare med omsorg. Vissa fokuserar sin uppfödning på avel, där de yttre attributen är viktiga, medan andra anser att jaktegenskaperna är de viktigaste. Välj den uppfödare vars hundar bäst stämmer överens med dina egna planer och intressen – då kommer du att få en trofast följeslagare.

Labrador i en ljus färg är klassisk